banner3.jpg banner_keeper.jpg banner_regenboog.jpg header4.jpeg Sample 09 (1200x400).jpg

Update over vervanging veld 2

Nieuws afbeelding 2-9-2023
Zoals beloofd in de afgelopen nieuwsbrief geven we hierbij graag aanvullende toelichting over de situatie met veld 2 en zetten we de plannen uiteen voor vervanging.

Aanleiding 
Per 1 januari 2023 is er door de KNHB een nieuwe keuringsprocedure voor hockeyvelden ingevoerd. Voorheen werden deze keuringen door de KNHB georganiseerd, nu moeten clubs en eigenaren zelf zorgen voor een periodieke keuring met een interval van 9 tot 13 jaar, afhankelijk van het type veld. 

In het voorjaar bleek na overleg met de KNHB dat het tweede veld aan keuring toe was. Omdat de gemeente Nijkerk de eigenaar van het tweede veld is, hebben zij deze keuring uit laten voeren. Deze zomer werd het keuringsrapport opgeleverd, waaruit bleek dat het veld vanwege de hardheid is afgekeurd (naast kleinere punten was met name de schokabsorptie en energierestitutie onvoldoende).

Daarna heeft de gemeente een aanvullend onderzoek laten uitvoeren, om te bepalen of alleen het aanbrengen van een nieuwe toplaag zou volstaan. De eind augustus gepresenteerde conclusie was helaas dat ook de onderlaag van het veld niet meer voldeed en er dus een volledige vervanging van het veld nodig is.

Hoe nu verder? 
Vanwege de aard van de afkeurpunten is het veld niet meer voor wedstrijden of trainingen beschikbaar. Het is ook niet meer de bedoeling dat het veld gebruikt wordt voor partijtjes, (zelfstandig) oefenen of inlopen.

Trainingen en wedstrijden worden dus voorlopig alleen op veld 1 gepland. Dit is enorm improviseren omdat we als club echt 2 velden nodig hebben, we vragen dan ook begrip voor het ongemak dat jullie als spelers en leden af en toe zullen ervaren. Weet dat er achter de schermen keihard wordt gewerkt aan een oplossing.

Er is inmiddels een projectgroep samengesteld bestaande uit Arjan Boezeman als bestuurslid (beheer) en Hein Brans, die als oud-voorzitter intensief betrokken was bij de aanleg van ons eerste veld. Andere (oud-)leden en betrokkenen met relevante ervaring hebben zich inmiddels ook gemeld en zullen worden ingeschakeld waar nodig. 

Volgende week staat een overleg met de gemeente gepland over de renovatie van het veld. Doelstelling is dat uiterlijk komende zomer het veld is vervangen.
 
De projectgroep is zich aan het oriĆ«nteren op het type mat dat we op veld 2 zouden willen hebben. Daarbij overwegen we geen standaard waterveld meer aan te leggen, maar te zoeken naar een alternatieve mat waarbij qua eigenschappen het hockeyspel op een waterveld zo dicht mogelijk wordt benaderd. Dit volgt de nationale en internationale trend waarbij afscheid wordt genomen van watervelden. 

Deze ontwikkeling past in de huidige tijdsgeest, waarin duurzaamheid en respect voor de natuurlijke hulpbronnen van de aarde steeds bepalender worden. Inmiddels zijn er al nieuwe soorten velden ontwikkeld waarvan de eerste in Nederland is aangelegd (zie ook: "Wereldprimeur in Weesp met kunstgrasmat van de toekomst"). Wij oriĆ«nteren ons hier met de eerdergenoemde betrokkenen verder op. 

We hopen dat er met bovenstaande meer duidelijkheid is en zullen jullie op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Mochten er toch nog vragen zijn, aarzel dan niet om contact te zoeken met: [email protected]

Met vriendelijke groeten,
Bestuur MHCH